Co je E-learning

E-learning je forma vzdělávání s využitím elektronických pomůcek, realizovaná zejména v online prostředí (internet, intranet, lms, wbt).

Naše společnost používá pro vzdělávání přes Internet specifického software LMS (learning management system) UNIFOR. Tento software lze efektivně využívat pro vzdělávání vaší školy, firmy, instituce. LMS si představte jako virtuální školu, vícevrstevné prostředí, která zprostředkuje studentům množství informací, verifikuje, motivuje, aplikuje vědomosti apod.

V Českém a světovém prostředí e-learning nejčastěji spojujeme se vzděláváním po Internetu.

Pro vaše potřeby je možné využít také program UDS (univerzální dotazníkový systém), který umožňuje velmi rychle a jednoduše vytvořit v prostředí Internetu funkční dynamický dotazník (ukázka) pro nejrůznější typy výzkumů a dotazníkových šetření. 

• Internet a webové stránky pronikly do našeho života i práce a tuto skutečnost musíme akceptovat. Využijme možností, které nám nabízí. Trh práce požaduje změnu i Vaší profesní kvality, nabízí nové kontakty a informace, pokud ovšem máte zájem. 
• Vědomosti, nové znalosti a zkušenosti odborníků, tedy jejich know how, využijte i Vy! Informace můžeme mít všichni a okamžitě! 
• Globalizace Internetu a ztráta diskontinuity poznávání, souběžná a okamžitá spolupráce umožňuje průběžně měnit a zkvalitňovat informace. Proč tyto možnosti nevyužít? 
• Levněji, rychleji a ve stejné nebo lepší kvalitě než dosud. Odpadají náklady za učebny, cestovné, ubytování. Studujete ne podle rozvrhu školy, ale podle svých možností, času a podmínek! To znamená mít materiály a učitele 24 hodin a 7 dní v týdnu pro sebe! 
• Ubývá odborníků, přibývá drahých specialistů, zkusme s nimi levně a výhodně spolupracovat! Znám-li, jsem připraven. 
• Většina lidí je ze škol nasměrována na jednu profesi, zvětšete své možnosti vědět, znát a umět.

Ilustrační příklad

Student kombinovaného studia na VŠ (průměrně) 
Návštěva VŠ 1x měsíčně
Ubytování,cestovné: 400 až 2000.- 
Celkem za rok: 8x to je 3200.- až 16000.- Kč
Částku za studium neuvádíme, je různá.

Student kurzu e-learningu (průměrně) 
tutoriál 1x za půl roku
Ubytování, cestovné: 400 až 2000.-
2x to je 800.- až 4000.- Kč
Částka za studium je daná, podobná na VŠ

Časovou ztrátu při studiu na VŠ a naopak výhodnost studia podle vlastní potřeby zhodnotí každý sám.

Tvorba e-learningového kurzu

V průběhu tvorby e-lerningového kurzu postupujeme podle strategie ADDIE modelu tvorby kurzu.

addie

Tento v EU běžně využívaný model obsahuje tyto etapy:

1) Analysis – vstupní analýza cílové skupiny, tvorba vzdělávacího modelu, analýza vzdělávacích forem a obsahu
2) Design – návrh kurzu, struktura kurzu, multimedialita a interaktivita etc.
3) Development – vývoj kurzu dle stanovéného scénáře (workplan)
4) Implementation – implementace vzdělávacího obsahu do vzdělávacího prostředí
5) Evaluation – průběžná a závěrečná evaluace

Co říci závěrem?

Stále hovoříme o vstupu do moderní společnosti. Omyl. Jsme v té společnosti, kterou vytváříme. Rozporuplné, hladové po potravě i po vzdělání. Je na nás, kam se dostaneme. Je na nás, kam půjdeme, důležité je nestát.

Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D.

Blog


Fatal error: Uncaught Error: Object of class WP_Term could not be converted to string in /data/www/20683/net-university_cz/www/wp-includes/class-wp-query.php:786 Stack trace: #0 /data/www/20683/net-university_cz/www/wp-includes/class-wp-query.php(786): preg_replace('|[^0-9,-]|', '', Object(WP_Term)) #1 /data/www/20683/net-university_cz/www/wp-includes/class-wp-query.php(1783): WP_Query->parse_query() #2 /data/www/20683/net-university_cz/www/wp-includes/class-wp-query.php(3491): WP_Query->get_posts() #3 /data/www/20683/net-university_cz/www/wp-includes/query.php(98): WP_Query->query(Array) #4 /data/www/20683/net-university_cz/www/wp-content/themes/netuniversity/templates/sidebar-blog.php(4): query_posts(Array) #5 /data/www/20683/net-university_cz/www/wp-includes/template.php(772): require('/data/www/20683...') #6 /data/www/20683/net-university_cz/www/wp-includes/template.php(716): load_template('/data/www/20683...', false, Array) #7 /data/www/20683/net-university_cz/www/wp-includes/general-template.php(204): locate_templat in /data/www/20683/net-university_cz/www/wp-includes/class-wp-query.php on line 786